Grenspark Kempen-Broek is UNESCO biosfeergebied


In 2020 kreeg ik het certificaat Gastvrouw van Grenspark Kempen-Broek uitgereikt. Ik was bijzonder fier dat ik slaagde voor het examen en het vervult mij nog altijd met trots dat ik dit prachtige natuurgebied mag vertegenwoordigen.

Vandaag heb ik opnieuw groot nieuws ...

Grenspark Kempen-Broek is officieel erkend als UNESCO biosfeergebied

Kempen-Broek strekt zich uit over een grensgebied in het noordoosten van België en het zuidwesten van Nederland. Het omvat een divers landschap van bossen, moerassen, heidevelden en landbouwgronden. Deze gevarieerde omgeving biedt een thuis aan tal van zeldzame en bedreigde planten- en diersoorten.  

Biosfeergebieden zijn proeftuinen voor duurzame ontwikkeling waar lokale gemeenschappen samenwerken aan een positieve, duurzame toekomst voor zichzelf en hun streek. Innovatieve methodes voor de bescherming van biodiversiteit gaan er hand in hand met sociaal-economische ontwikkeling.

De erkenning door UNESCO (Verenigde Naties) benadrukt het belang van dit gebied voor het behoud van biodiversiteit en de bevordering van milieubewust toerisme. Deze internationale waardering is een belangrijke mijlpaal voor onze regio en zet de kroon op het  werk aan natuurbehoud en duurzaam toerisme. Ook de Gastheren en -vrouwen van het park droegen hun steentje bij: ons netwerk voor natuureducatie, -activiteiten en -arrangementen zet zich immers onvermoeid in voor het behoud en de promotie van dit prachtige landschap.

Toegang vanuit de Bosbeekvallei

Vakantieverblijf Volmolen ligt aan de oever van de Bosbeek of Oeter. Onze molenrijke beek die in As ontspringt en uitmondt in de Maas, doorkruist in Neeroeteren en Maaseik het zuidelijk deel van het gebied. De toegang tot het Grenspark ligt op een vijftal kilometer van hier. U kunt er zelfs te voet of op de fiets naartoe. 

Kom zelf ervaren waarom dit gebied de prestigieuze erkenning van UNESCO kreeg. Wandel door het waterlandschap, geniet van de rust en de stilte, en ontdek de rijke flora en fauna. Check hier de beschikbaarheid van onze vier vakantieverblijven. Of neem contact met mij op.

Altijd welkom,
Lieve Vandersteegen
Uw gastvrouw
‭+32 493 79 23 31‬

P.S. Klik voor alle details over de erkenning van Grenspark Kempen-Broek als biosfeergebied van UNESCO en over de kandidatuur en het evaluatieproces.

(Foto bovenaan: ©Lander Loeckx)

Onze Bosbeek of Oeter doorkruist het zuidelijk deel van Kempen-Broek in Neeroeteren en Maaseik (Wurfeld). Foto: ©Regionaal Landschap Kempen en Maasland.
Onze Bosbeek of Oeter doorkruist het zuidelijk deel van Kempen-Broek in Neeroeteren en Maaseik (Wurfeld). Foto: ©Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

Ooievaars in De Wateringen, Tösh-Langeren, het meest zuidelijke natuurgebied van Grenspark Kempen-Broek. (Foto: ©Erwin Christis)
Ooievaars in De Wateringen, Tösh-Langeren, het meest zuidelijke natuurgebied van Grenspark Kempen-Broek. (Foto: ©Erwin Christis)

 

Gastvrouw van biosfeergebied, Grenspark Kempen-Broek | Vakantieverblijf B&B Volmolen | Opoeteren - Maaseik

Natuurgids, Oeterdal, Vakantieverblijf B&B Volmolen, Grenspark Kempen-Broek, Lieve Vandersteegen

MEEST RECENTE BERICHTEN

Schrijf u in en  blijf op de hoogte van het laatste nieuws 
en wat er zoal te doen is

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?